Boka express
Skola online Skola online

Pistnamnens historia

Det är ingen slump att backarna heter som de gör...

Pistens namnHistoria
 1. Solstinget En tävling utlystes om förslag på namn till denna då odöpta nedfart. Segrarens förslag var Solstinget. Berget Solklinten - en nedfart med sting.
 2. Älgkyssen En dag under planeringsarbetet, 1986, kom vi att hamna i korsningen  mellan Bumerangen och en nedfart som ännu inte hade fått något namn. Då kom en älg springande och korsade vår väg. Vilken smäll det hade blivit om vi hade åkt skidor. En riktig kyss. En Älgkyss.
 3. Bumerangen På pistkartan har nedfarten formen av en Bumerang. Du åker iväg åt ett håll för att senare komma tillbaka igen.
 4. Torkels Brott Nedfarten är döpt efter Torkel H, Grängshammar, som gjorde en inmutning för att söka efter malm inom skidområdet under planeringsstadiet.
 5. Skogsriskan Nedfarten är döpt efter svampklubben Skogsriskan som flitigt deltog i debatten före etableringen av anläggningen.
 6. Vintergatan  
 7. Prästslingan Hela den övre delen av berget Solklinten var prästskog tillhörande Stora Tuna församling och ägdes av Västerås stift. Skogen var planerad att avverkas. Stämplingen av träden var redan utförd och det skulle bli ett stort kalhygge på Solklinten. Detta hade gjort det omöjligt att bygga en skidanläggning med varierande nedfarter med sparad skog mellan backarna. Stor förståelse för planerna på en ny skidanläggning visades av ägarna och avverkningen avblåstes.
 8. Ravinen  
 9. Reyiers Fall Familjen Reyier, jordbrukare i byn Koppslahyttan. Ett fall är ju ett kalhygge. På detta kalhygge finns nu en av de bästa tänkbara nybörjarbackarna. 800 meter lång och mycket bred. Perfekt plats för att träna carvingsvängar. Många "fall" av skidåkare har skett här under årens lopp.
 10. Lätta Löpet  
 11. Lisas Hage Döpt efter Lisa Danielsson, granne till Romme Alpin och en av de gamla markägarna. Vår barn- och nybörjarbacke.
 12. Omvägen  
 13. Stadion Här finns anläggningens "arena" för "Flygande hundra" och differenslalom. Jämn och fin nedfart i kanten av Reyiers Fall.
 14. Pulkabacken Favoritbacken för de allra minsta. 
 15. Guldkornet  
 16. Velodromen  
 17. Götes Brant Byns ålderman och storbonde bor rakt nedanför denna branta backe. Mycket av kontakterna under planeringsarbetet inom byn kretsade runt Göte Reyier. Många olika synpunkter framfördes av honom. Ibland för att stödja planerna på en skidanläggning, ibland för att försöka stoppa projektet. Nedfarten invigdes högst upp i branten av Göte Reyier och världsmästaren i slalom Jonas Nilsson. Det är från familjen Reyier som vi ibland kan känna den naturliga doften av boskapsskötsel. Här produceras det mycket mjölk.
 18. Hemvägen  
 19. Lätta Vägen  
 20. Åkes Dröm Åke Källström, en av grundarna av Romme Alpin, har hela tiden drömt om att någon gång kunna åka skidor ner på Soklintens sydsida. För några år sedan blev det möjligt. Namnet på nedfarten blev Åkes Dröm.
 21. Diagonalen Nedfarten leder som en diagonallinje mellan Sydhanget och Åkes Dröm vidare till Esset.
 22. Esset En lättare nedfart för alla som inte väljer att åka den nedre branten av Åkes Dröm. Nedfarten går i ett "S". Från och med denna säsong kommer man att få sällskap av åkare från Snöberget i den nedre delen.
 23. Sydhanget Nedfarten som går rakt ner i fallinjen. Ett hang rakt mot söder. Här njuter många bättre skidåkare av att i hög fart testa carvingsvängar utan sladd.
 24. Gruvvägen Vår långa lätta nedfart (2100 meter) som passerar det gamla gruvhålet Flintgruvan, där gruvbrytning pågick i början av 1900-talet. Romme Alpins mest trafikerade nedfart. Här kan alla var kung på skidor.
   
Snöberget  
 25. Hemvägen Romme Alpins längsta nedfart, 2700 meter. Här kan man åka hela vägen från Snöbergets topp till Wärdshuset vid bilparkeringarna. Nedfarten är lång men på vissa sträckor inte brant. Det är en skön känsla i benen att åka 2, 7 kilometer utan att stanna en enda gång.
 26. Tallbacken Nedfarten domineras av rejäla frötallar som har sparats. Den unga tallskogen kommer att bli en mycket vacker del av skidområdet när den får växa upp. Ovanför backen finns en av de bästa utsiktsplatserna mot söder.
 27. Mossen Nedfarten som kopplar samman Hemvägen med Avenyn. Mitt i nedfarten finns en mjuk och fin mosse under snön.

 28. Avenyn

Den nya glassiga backen där det gäller att inte glömma bort att le mot alla som beundrar din sköna stil. Avenyn har flera korsande "streets" som leder vidare mot Bo´s.
 29. Bo´s Åke fick sin dröm. Bosse sin egen backe. Efter att ha planerat skidområdet i 7 år blev det hans personliga favoritbacke. Många skogsdungar och enstaka träd är sparade för att ge backen sin egen karaktär.